Wat kan ik doen tegen acne

Acne is de naam voor een verzameling van huidaandoeningen waarbij de huid ontstoken raakt in en rondom de haarzakjes. Bijna iedereen krijgt er in het leven in meer of mindere mate wel mee te maken. Je herkent vast wel de puistjes in je gezicht tijdens de pubertijd. Dit zijn jeugdpuistjes en is de meest bekende vorm van acne. De medische term hiervoor is acne vulgaris. 

Er zijn meerdere vormen van acne:

  • Acne vulgaris 
  • Baby acne
  • Acne Tarda
  • Rosacea
  • Acne conglobata
  • Hidradenitis supperativa

Acne vulgaris/jeugdpuistjes

De meest bekende en meest voorkomende vorm van acne is acne vulgaris. Dit noemen we ook wel jeugdpuistjes. De naam zegt het al, deze vorm komt met name voor tijdens je jeugd ofwel je pubertijd. Je kunt stellen dat iedereen tijdens de pubertijd wel te maken krijgt met jeugdpuistjes. Af en toe een puist is heel normaal en niets om je zorgen over te maken. We spreken pas van acne wanneer er meerdere mee-eters, rode bultjes, puistjes en/of onderhuidse ontstekingen aanwezig zijn. Acne is namelijk een huidziekte en de puistjes zijn een van de symptomen hiervan. 

Kort gezegd wordt acne veroorzaakt door een ontsteking van de talgklieren. Bij acne produceren deze talgklieren om verschillende redenen meer talg en het talg kan dikker zijn. Doordat het zich dan ophoopt, raken de porien verstopt en kan dit ontsteken. 

Tips tegen acne

Sommige soorten acne zijn niet te genezen. Acne vulgaris geneest uiteindelijk vanzelf. Wel is het zo dat onbehandelde acne littekens kan veroorzaken. Met de juiste behandeling en verzorging is acne onder controle te houden en kunnen littekens worden voorkomen. 

Wanneer je matige tot ernstige acne hebt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Ook wanneer je sociaal of psychisch problemen ondervindt door acne adviseren we je om hulp te zoeken. De huisarts kan je doorsturen naar een dermatoloog. De dermatoloog zal je acne bekijken en op basis daarvan een behandelplan opstellen. Dit plan kan uit verschillende behandelingen bestaan. Zo kunnen er bijvoorbeeld cremes of pillen worden voorgeschreven. Ook behandelingen bij de huidtherapeut kunnen onderdeel zijn van het behandeltraject. Een huidtherapeut kan je adviseren over de dagelijkse verzorging van je huid en kan proberen de acne onder controle te krijgen door behandelingen als peelings en laseren. 

Een voorbeeld van een kliniek die gespecialiseerd is op het gebied van acne en je zowel door een dermatoloog als een huidtherapeut wordt geholpen is Optimum Clinics. 

Wat kan ik zelf doen tegen acne?

Naast de behandelingen zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen tegen acne:

  • Ga niet krabben, peuteren of uitknijpen. Dit kan de ontsteking namelijk juist verergeren en littekens veroorzaken.
  • Reinig je huid regelmatig en goed maar wel zo zachtjes en mild mogelijk. Gebruik vooral geen zeep. Was vooral met water. Wil je een reinigingsproduct gebruiken? Laat je dan goed informeren door een arts of huidtherapeut. 
  • Spoel je huid goed af na o.a. sporten. Zweet kan acne verergeren.
  • Wees voorzichtig met make-up. Dat je bij acne helemaal geen make-up mag gebruiken is een fabel. Het is echter wel belangrijk welke make-up je gebruikt. Gebruik bij voorkeur niet te veel en maak gebruik van minerale make-up. Zorg er ook voor dat je de huid weer goed reinigt met een mild product.
  • Het is nog steeds niet bewezen dat voeding van invloed is op acne. Wel zijn er aanwijzingen dat bepaalde voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan het verergeren van acne. Zorg daarom dat je gezond eet, niet te veel suikers en vetten binnenkrijgt en voldoende water drinkt. En laten we eerlijk zijn. Of het nu wel of niet iets doet voor je acne, gezond leven is altijd een betere keuze.